Hjem > SKEDSMO SKOLEMUSIKK > Kornett/Trompet

KORNETT / TROMPET       <TILBAKE

Kornett og trompet er begge svært mye brukt i korpset.

Instrumentene ligner mye på hverandre, men har forskjeller i lyd og utseende. Kornetten ligner på mange måter på en "liten tykk trompet". Lyden på instrumentene er litt ulike. Kornetten har en mykere og rikere klang på grunn av at rørene er mer kjegleformet.

For å få lyd på disse instrumentene blåser en i et munnstykke. Forskjellige toner blir formet ved stramming av leppene og ved ulike kombinasjoner av tre ventiler som gir instrumentet ulik lengde, og dermed ulike toner, etter hvilke ventiler en trykker ned.

Her kan du høre en trompet

Det vanligste i korpssammenheng er å bruke kornetter og trompeter stemt i Bb. 

Kornett
Trompet

Andre kornett og trompettyper, som f.eks.
Eb-kornett
Eb-trompet
finnes også.

Kornett:

Kornetten er kortere enn trompeten. Dette kommer av at røret er mer sammenbøyd.

Trompet: 

Trompeten er ca 46 cm. lang, men den totale lengden om en hadde strekt ut røret ville vært på 1,4 meter. Trompeten når over omtrent 2,75 oktaver. 

Litt historikk:

Trompeten sin klare klang har vært typisk for instrumentet helt tilbake til middelalderen. Klangen blir avgjort av den sylinderformede utboringen til intrumentet.

Omtrent år 1400 fikk instrumentet, som tidligere hadde vært rett, en s-form. Kort tid etter gikk en videre til en "løkke".

En fikk også på ventiler på trompeten, så en lett kunne endre lengden på røret, og dermed tonehøyden. Det dukket også opp en trompet som hadde slide som en trombone istedenfor ventiler, men denne fikk ikke samme suksess som ventiltrompeten.
De første ventiltrompetene ble utviklet i Tyskland i 1820, og i USA i 1825.

Kornetten ble utviklet i Frankrike på 1820-tallet av Jean-Louis Antoine. Modellen for instrumentet var et posthorn. Mange utgaver av kornetten ble laget, men Bb-kornetten har blitt den mest brukte.

<TILBAKE