SAXOFON                        <TILBAKE


Saxofonen er et av medlemmene i treblåsgruppa i korpset, selv om saxofonene ikke er laget av tre.

Grunnen til at saxofonene får høre med i treblåsgruppa er delvis munnstykket og blåsemåten på saxofonen. Når en skal få lyd i saxofonen bruker en et munnstykke med enkelt rørblad. Når en blåser vil rørbladet vibrere og en får lyd i instrumentet. Munnstykket til saxofonen og klarinetten er svært likt.

Ulike toner får en på saxofonen ved å ha åpne eller tette klaffer. Saxofonen har også en klaff som gjør at tonene blir en oktav høyere.

Saxofonen er det yngste av medlemmene i treblåsgruppa.

Her kan du høre en saxofon

 

De saxofonene som er mest brukt innenfor korpsmusikken er:

Sopransaxofon
Altsaxofon
Tenorsaxofon
Barytonsaxofon

Det finnes også sopranino-, bass- og kontrabassaxofoner som kan brukes i enkelte sammenhenger.

Sopransaxofon: 

Sopransaxofonen har lysest lyd av de saxofonene som presenteres her. Den er stemt i Bb. Sopransaxofonen finner en i noen janitsjarkorps, men den er ikke blant de vanligste. Sopransaxofonen er 64 cm. lang. Toneomfanget den har er ca. 2,5 oktaver, men saxofonene har ingen klar avgrensning oppover i toneomfang.

 
Altsaxofon: 

Altsaxofonen er den nest minste saxofonen. Den er 1.2 meter lang, men på grunn av den bøyde formen er den ikke høyere enn 74 cm.  Denne saxofonen er stemt i Eb. Altsaxofonen er svært vanlig i janitsjarkorps, sannsynligvis den aller mest brukte av saxofonene i korpssammenheng.

 
Tenorsaxofon: 

Tenorsaxofonen er også svært vanlig i korpset. Tenorsaxofonen er stemt i Bb. Den har en lengde på 1,4 meter, men den bøyde formen gir en høyde på 79 cm. Tenorsaxofonen sitt toneomfang er på 2,5 oktaver.

 
Barytonsaxofon:

Barytonsaxofonen er saxofonen med dypest klang, og hører til i bassgruppa i korpset. Barytonsaxofonen er stemt i Eb. Den er 1,1 meter høy. Toneomfanget er på 2,5 oktaver. Barytonsaxofonen var muligens den første saxofonen som ble laget. 

 

 

Litt historikk:

Saxofonen som altså er det yngste av treblåsinstrumentene ble konstruert på 1840-tallet av klarinettisten og instrumentmakeren Adolphe Sax. Han ønsket å lage en rikere klang i treblåsgruppa i militærkorpsene, og samtidig lage bedre balanse mellom treblåsgruppa og messinggruppa i korpsene.

Saxofonene blir laget av messing. Med unntak av noen av sopransaxofonene, fikk de en bøyd form.

Saxofonen ble raskt et anerkjent instrument og er brukt både i janitsjarkorps, jazzmusikk, storband, danse- og popband, kammermusikk og som soloinstrument. I orkestersammenheng har ikke saxofonen fast plass, men mange komponister har laget orkestermusikk der saxofonen er med.

<TILBAKE